Hasznos információk üzletnyitáshoz és vállalkozáshoz

Kedves Lányok, Fiúk! Ezúton szeretnék néhány használható információt adni az üzletnyitáshoz és vállalkozáshoz. Először is tisztázni kell, hogy milyen módját „választjátok” a munkavégzésnek. Két féle jogviszonyt kell megkülönböztetnünk, a vállalkozóit, illetve a munkavállalóit. A vállalkozásban saját kockázatodra haszonszerzés céljából saját anyagi dolgaidat a vállalkozásod rendelkezésére bocsájtva végzel gazdasági tevékenységet. A munkaviszonyban pedig a fentieket a […]

-

Kedves Lányok, Fiúk!

Ezúton szeretnék néhány használható információt adni az üzletnyitáshoz és vállalkozáshoz.

Először is tisztázni kell, hogy milyen módját „választjátok” a munkavégzésnek.

Két féle jogviszonyt kell megkülönböztetnünk, a vállalkozóit, illetve a munkavállalóit.

A vállalkozásban saját kockázatodra haszonszerzés céljából saját anyagi dolgaidat a vállalkozásod rendelkezésére bocsájtva végzel gazdasági tevékenységet.

A munkaviszonyban pedig a fentieket a munkáltatód állja, te csak dolgozol.

Amennyiben saját üzletet akarsz nyitni, hogy az tényleg a sajátod legyen, neked kell vállalkoznod.

Ehhez a következőkre van szükség.

Nyilvántartásba kell vetetned magad az önkormányzatnál, mint egyéni vállalkozó. Utána az ugyanott be kell jelentened, hogy üzletet nyitsz. Engedélyeztetés nincsen csak bejelentés. Ehhez szükséged van bérleti szerződésre, és a vállalkozói nyilvántartásba vételt igazoló okmányra. Ezen kívül a helyi illetékességű ÁNTSz-nél kell kérned egy „veszélyes anyagok bejelentése” című nyomtatványt. Mondjuk nem árt ha van a veszélyes anyagok elszállítására egy szerződésed.

Aztán szükséged van különféle nyomtatványokra:

–          készpénzfizetési számla tömb

–          nyugtatömb

–          mentők tűzoltók rendőrök telefonszáma

–          nyitva tartás tábla

–          felettes felügyeleti szervek neve elérhetősége

–          ellenőrzési napló

–          érvényes eü kiskönyv

–          ezen kívül egy cégtáblán fel kell tüntetni az üzemeltető nevét elérhetőségét is

Amennyiben az üzletet nem te alakítod ki, hanem már üzletként szerepelt, akkor a bérbeadótól célszerű olyan dokumentációkat is megszerezni, mint a tűzvédelmi osztályba sorolás, (üzletház esetén tűzriadó terv,) illetve az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat, amely a mi esetünkben 9 évig érvényes a keltezéstől számítva. Ha te alakítod ki az üzletet, akkor ezeket neked kell elkészíttetni. Amennyiben olyan átalakításokat végzel, akkor terveztetni, engedélyeztetni is kell.

Ha alkalmazottat veszel fel, akkor szükség van még egy munkahelyi kockázat elemzés című dokumentumra is.

Amikor bejelentkezel, automatikusan kapsz adószámot is. Célszerű bélyegzőt csináltatnod. Ezen szerepelni kell a nevednek, a nyilvántartási számodnak, az adószámodnak, a székhelyednek, és az üzlet címének.

Ezeket akkor is végig kell járnod, ha csak asztalt bérelsz. Akkor a helyiségbérleti szerződést a helyiség bérlőjével is megkötheted, ha az ő bérleti szerződése nem tartalmazza azt, hogy a helyiséget nem adhatja ki albérletbe. (bejelentés, üzletnyitás, nyomtatványok stb)

Ha egyéni vállalkozást indítasz, arra is lehetőséged van, hogy tevékenységi köröddel kapcsolatos, már a vállalkozói bejegyzést megelőző 6 hónapban kelteződött számlákat elszámolj. De ezt csak egyéni vállalkozóként teheted meg. Társas vállalkozónak erre nincsen lehetősége.

Szükséged van még egy jó könyvelőre is aki elkészíti, beküldi bevallásaidat és figyelmeztet a fizetés határidőkre. Ha vállalkozol, akkor az adókat és járulékokat neked kell átutalnod a NAV felé havonta határidóre.

Ha alkalmazottként űzöd a tevékenységedet, akkor a fentiekre nincsen szükséged, az eü könyv kivételével.

A fenti dokumentumokat a munkáltatód köteles elkészíttetni, és ellenőrzés esetén az ellenőrzést végző hatóságnak átadni.

Ilyenkor neked csak a munkaszerződésedre kell figyelni. Ebből egy példánynak mindig a munkahelyen kell lennie, aláírva. És amit köteles vagy vezetni, az a jelenléti ív.

Alkalmazottként a számla vagy nyugtaadásra kell figyelned.

Mindkét esetben viszont az üzletben kell, hogy legyen az összes termék biztonsági adatlapja. Az összes fogalmába beletartozik a kéz- és eszköz- illetve felületfertőtlenítő, a folyékony szappan a felmosó szer, a vízkőoldó, és hypo vagy egyéb általános fertőtlenítő tisztító szer adatlapja is.

Ezek tárolása egy fő vesszőparipája volt az ÁNTSz-nek. Tehát a vízkőoldó ne tudjon összefolyni a hypóval. Ezt úgy is meg tudod oldani, hogy egy magasabb peremű tálcát teszel a savas, és külön hasonló tálcát a lúgos kémhatású anyagok alá.

A fogyasztóvédők vizsgálják a megfelelő tájékoztatást, tehát ki kell függesztened az ártáblát, ahol az árak mögé fel kell tüntetni, hogy milyen mennyiségi egységre értendő. (pl. szett, vagy darab) és hogy forintban értendők, illetve hogy az ÁFÁT tartalmazzák.(Ezt főleg abban az esetben, ha ÁFA körös vagy). Ugyan így a fogyasztóvédők figyelheti a termékeid szavatosságát is.

Büntetni a következő hatóságoknak van jogosultságuk:

– NAV

– Munkaügyi, munkavédelmi felügyelőség

– Fogyasztóvédelmi felügyelőség

Most hirtelen és tömören ennyit tudtam összeszedni. Igyekeztem a lényeget összefoglalni. Számokat a várható tv. Változások miatt nem írtam

Remélem tudtam segíteni egy kicsit.

S