Kincses Alina – Zselé para!

Zselé para! Kincses Alina vagyok, az alinaműköröm alapítója, véleményem szerint sokkal nehezebb ezzel az anyagcsoporttal  dolgozni, mint porcelánnal. Elkészítése is sokkal több időt vesz igénybe, mégis többen választjuk a zselét mint alap-, és mint díszítő anyag is, a munkánkhoz. –      A Zselé állaga: Keménysége hőmérséklet függő is, hidegben keményebb nehezen kenhető, és minél melegebb van annál hígabb […]

-

Zselé para!

Kincses Alina vagyok, az alinaműköröm alapítója, véleményem szerint sokkal nehezebb ezzel az anyagcsoporttal  dolgozni, mint porcelánnal. Elkészítése is sokkal több időt vesz igénybe, mégis többen választjuk a zselét mint alap-, és mint díszítő anyag is, a munkánkhoz.

–      A Zselé állaga:

Keménysége hőmérséklet függő is, hidegben keményebb nehezen kenhető, és minél melegebb van annál hígabb lesz. Híg, és kemény anyaggal is nehezebb dolgozni, így ha teheted válassz közepes sűrűségűt.

–      Éget a zselé:

Az alap képzések gyorstalpalósak, ezért sokan elfelejtitek, vagy épp a tanár nem tesz említést erről az igen fontos kérdésről. Pedig sok vendég kérdezi meg tőlünk: miért éget a zselé? és ilyenkor illik tudni válaszolni…

Egyszerűen fogalmazva: a híg anyagból UV fény hatására kemény anyag lesz, a halmazállapot változáskor a részecskék súrlódása hőt termel, ez azonban nem mindig, és nem mindenkinél érezhető, és az ereje is változó, ennek okai pedig a következők lehetnek:

– egyéni érzékenység, ilyenkor a felvitelt követően 20 másodpercig a lámpa bejáratánál szilárdítsd elő az anyagot, majd ezután tegye be a kezét a vendéged,

– túl van csiszolva/mattítva a körömlemez, 

– amikor meleg van, ugyanis ilyenkor magasabb hőmérsékletről indul a keményedés, ezáltal felgyorsul a kötési idő,

– túl sok a kötésgyorsító az anyagban,

– esetleg új, azaz még erős az UV cső!

–      Miért ragad a zselé kikeményedés után?:

Az UV zselé olyan anyagot tartalmaz, mely az oxigénnel kapcsolatba lépve így reagál. ezért marad a ragacsos felület, melyet csak a legutolsó rétegről távolítunk el, speciálisan erre a célra kifejlesztett zselé letörlő folyadékkal (cleanserrel).

–      Építése:

A megfelelő anyagmennyiség felvitele az ecset egyik felére, nem tunkolgatva, ez nagyon fontos lépés. Itt figyelembe kell venni a köröm nagyságát, és hosszát, tehát minden körömre más-más mennyiségű zselé kell, így válaszd ki az ehhez szükséges méretű ecsetet is.

–      Tartósság:

Vannak olyan vendégek akiknél a zselés köröm rendszeresen felválik, ennek több oka is lehet, ha ezeket az okokat nem sikerül megszüntetni, és már biztos hogy nem a te hibád, akkor válaszd a porcelánt az építéshez, ezért jó ha minkét anyagcsoporttal tudsz dolgozni.

–      Színes anyagok esetében…, anyag felvitele…

Míg a porcelán anyagok kötési ideje azonos, addig a zseléké (üvegszálas, építő, csillámos, színes) más-más. Színes porcelánnal könnyebb dolgozni, nem folyik össze, a színátmeneteket, a csillámos-, és színes végeket,  a díszítéseket is pillanatok alatt elkészítheted, hisz míg az ecsettel formázod az máris köt keményedik, míg a zselével nagyon gyorsan, és nagyon pontosan kell dolgozni, különben elfolyik a francia vég, vagy a díszítés, és csak paca lesz a körmön, csillámokat tökéletesen kell megköttetni és, csak ezután kialakítani a borító réteget, de ha tisztában vagy a pontos technikákkal, lépésekkel, kötési időkkel stb. akkor ezzel is fantasztikus kreációkat tudsz készíteni, ezért kell mindenképpen megfelelő tanártól tanulni, és elegendő óraszámban gyakorolni!!

Viszont szerintem érdemes mindkét technikát elsajátítanod. Nem elegendő egy képzés, minél több helyre menj el, és folyamatosan képezd magad! (megjegyzés: évente minimum két kiállításon, és két továbbképzésen vegyél részt)

–      Leoldható zselék:

Igazság szerint saját tapasztalatom nem sok van az anyag leoldhatóságáról, és tartósságáról, mert a szakmában eltöltött évek során kipróbált anyagok között választottam, és annyira meg vagyok elégedve, hogy csak nagyon ritkán használom a leoldható zselét: saját köröm megerősítésére, vagy lábkörömre, és ezt is reszelem töltéskor. Használata: építésre, színezésre, díszítésre, és a sajátköröm megerősítésére is.

Nekem nincs rossz véleményem róla, szeretem használni, így csak mások véleményét tudom ide leírni nektek: az anyag túl lágy, (ami nekem nem okozott gondot), kb 15 percig kell áztatni erős acetonban, ami a bőrnek nem igen tesz jót, sárgulásra hajlamos kb 2 hét elteltével, de nem minden esetben. A színek nem élénkek, de ha növelnék a pigment számot akkor a leoldhatósága csökkenne.

Viszont rendkívül rugalmas, és nagyon jól tapad a sajátkörömhöz.

–      Hány wattos, és hány csöves lámpát vegyek?:

A dupla csöves 2X9 W-os lámpa a legmegfelelőbb, de nyugodtan dolgozhatsz az egy csöves 9 W-ossal, vagy a 2X7 W-ossal is, erről viszont kérdezd meg a kereskedőt, hogy az általuk forgalmazott anyag tökéletes kötéséhez elegendő-e ez az erősség.

Az idő kapcsolót ne használd, a ki-be kapcsolás csökkenti az égők élettartamát.

A hatalmas lámpák feleslegesek, csak a helyet foglalják, inkább pakolj ki mást az asztalodra, pl.:  képeket, díszítő anyagokat, színes porcelán porokat, esetleg bonbont a vendégeidnek.

–      Ecset kezelése , karbantartása, méretei:

Ecseteink műanyag szőrből készültek, hegyes, gömbölyített, és vágott. Az építő ecsetek méretei: 4-, 6-os, legyen mindkét méretből. Ajánlom minden munkamenethez más ecsetet használj, Pl.: építés, fehér, csillám, színes, plusz a díszítésekhez, és a francia mosolyvonal készítéséhez.

Ne „mosd” ki minden munka után, mert hamar kiszárad, elég csak kitörölnöd belőle szálmentes papírtörlővel a maradék anyagot.

–      Anyagkezelés: tégelyek, tárolás.

Általában fénytől védett tégelyekben árulják, de egyes márkákat átlátszóban kapod meg, mindenképpen száraz, szobahőmérsékletű, és sötét helyen tárold, a hosszabb eltarthatóság érdekében.

Kincses Alina

www.alinamukorom.hu